Hőlégballonos sétarepülés menete


Hőlégballonos sétarepülés menete:

A hőlégballonos sétarepülés tervezett időpontját megelőzően, legalább kettő-négy héttel érdemes felénk jelezni, a hőlégballonozáshoz való csatlakozási szándékot. Az így leegyeztetett és írásban visszaigazolt sétarepülést, az időpontot megelőző 24 órában, a legfrissebb időjárási jelentés alapján megerősítjük, adott esetben közösen módosítjuk.

Az előre egyeztetett időpontban és helyszínen találkozunk, ahonnan együtt megyünk a felszállóhelyre. A pilóta és személyzete a helyszínen meggyőződik a helyi időjárási viszonyokról (pl.: szél sebessége, iránya), megállapítja, hogy alkalmas e a hőlégballonnal történő sétarepülésre. A sétarepülés vonatkozásában meghozott pozitív döntést követően megkezdődhet a hőlégballon, szállító járműből történő kipakolása, repülésre való felkészítése.

Hőlégballon felkészítése sétarepülésre:

Amikor a hőlégballon minden tartozéka és a repüléshez szükséges valamennyi eszköz kipakolásra került a hőlégballont szállító járműből, a pilóta eligazítja személyzetét, és a szükséges dolgokról, repüléssel kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatja a résztvevőket. Ekkor általában lehetőség nyílik, hogy a jelenlévők is tevőlegesen részt vegyenek a hőlégballon sétarepülésre való felkészítésében, amennyiben a pilóta úgy ítéli meg.

Hőlégballon összeszerelése, felállítása:

A kosárra a menetirányba fordítást követően felszerelésre kerül a fűtéshez szükséges égő. A hőlégballon kosarába bekerülnek a sétarepüléshez szükséges üzemanyagtartályok, melyeket a pilóta szakszerűen csatlakoztat az égőhöz, majd az így kialakított üzemanyagkört kipróbálja és megállapítja, hogy az repülésre alkalmas.

A sikeres tesztet követően a gondola és az előzőekben hozzárögzített égő elfektetésre kerül. Megkezdődhet a hőlégballon kupolájának tartózsákból történő kicsomagolása. A tartózsák kibontását követően a hőlégballon kupolája a szájánál fogva kiemelésre-, ezt követően az égőkerethez kapcsolásra kerül, az erre rendszeresített karabinerrel. A kupola tartózsákját súlyából (kb. 140-350 kg) adódóan 2-5 ember együttes mozgatásával el kell vinni a sétarepülés (szél mozgás) irányába. 

A tartózsákból kihúzott hőlégballon kupolát a lehető leggondosabban a teherviselő szalagoknál fogva ki kell teríteni. A kiterítést követően a pilóta kijelöli a Korona-személyzet, és a Ballonszáj-személyzet tagjait, és megkezdődik a hideg levegős feltöltés.
Amikor a hőlégballon kupola a 2/3-áig megtelt hideg levegővel, a pilóta megkezdi a hőlégballon kupola meleg levegős feltöltését. A kupola felemelkedik, a pilóta elvégzi az utolsó ellenőrzést a hőlégballonon, és felszólítja a személyzetet, repülésben résztvevőket a gondolába történő beszállásra.

Sétarepülés hőlégballonnal:

Ha a hőlégballon kupolájában a levegő eléri a lebegéshez szükséges hőmérsékletet, a hőlégballon repülni kezd. A földi személyzet elvégzi a hátramaradtfeladatait és megkezdi a hőlégballon földi követését.

A sétarepülés időtartama főként az időjárástól, évszaktól, területtől, igénytől függ. Átlagosan, a hőlégballonos sétarepülés ideje a nyári időszakban (márciustól-októberig) 40-70 perc, téli időszakban (novembertől-februárig) 60-90 perc.

A sétarepülés végeztével a leszállás következik, amitől általában jobban tartanak az először repülők, mint magától a sétarepüléstől. Abból a szempontból érthető is, hogy a leszálló terület helye, minősége nem garantált, nincs "hőlégballon leszálló pálya", valamint a gondola alján nincs kerék, mint egy hagyományos repülőgépen. Viszont a félelem - általában - hamar elillan, hiszen a talaj menti szél befolyásolja a leszállás sebességét, amit a pilóták kellő tapasztalatukkal és a tereptárgyak segítségével igyekeznek megfelelően kihasználni. 

Hőlégballon összepakolása, pezsgős koccintás, oklevél:

A leszálláskor megérkezik a földi - követő - személyzet, s megkezdődhet a hőlégballon összepakolása. A szakszerű összepakolást követően, amiben természetesen mindenki részt vehet, pezsgős koccintás és névre szóló oklevél, leszálló kártya átadása következik. 
 

A sétarepülést és a pezsgőzést követően, igény szerint mindenkit visszaszállítunk a találkozási ponthoz, s ezzel véget ér a kb. 3 órás hőlégballonozás.


Tájékoztató!

A hőlégballonos tevékenység megkezdése - a repülés tervezést is beleértve - és folytatása során a légi jármű parancsnoka dönt az általa üzemeltetett hőlégballon repüléséről, és arról kik tartózkodhatnak a repülés során a gondolában.

Hőlégballonos sétarepülésre az év bármely szakában van mód, és lehetőség, amennyiben az időjárási tényezők, és a körülmények lehetővé teszik.

A hőlégballonos sétarepülést és függeszkedést az időjárási tényezők jelentősen befolyásolják, de nem kizárólag ez az egyetlen szempont.

Az Ajándékutalvány vissza- és készpénzre nem váltható!

Felkeltettük érdeklődésed? Tarts velünk!

Oszd meg másokkal is!

További bejegyzések


Hőlégballonozás leírása (hasznos információ repülés előtt)

Hőlégballonozás leírása (hasznos információ repülés előtt)

Az alábbiakban olvashatsz arról, hogyan működik a hőlégballonozás. Fontos, hogy türelmesek, rugalmasak, és együttműködők legyünk! Hiszen, mint a repülés valamennyi területe, így a hőlégballonozás is, a földtől elemelkedve történik. Vagyis a repülés nem összehasonlítható, és nem is viszonyítható a földön, a földben

Hőlégballonozás története

Hőlégballonozás története

Az 1700-as évek derekán a franciaországi Annonay-ban a papírgyáros család két sarja, Josef és Etienne - akik később csak Montgolfier-fivérekként váltak ismerté - kísérletezni kezdtek, először vízgőzzel próbálták magasba emelni hőlégballonjukat, de a lecsapódó vízgőz átnedvesítette papírból készült hőlégballonjukat. Később arra lettek figyelmesek, hogy

Guinness rekord: 40 ejtőernyős ugrott ki egy hőlégballonból

Guinness rekord: 40 ejtőernyős ugrott ki egy hőlégballonból

Dubai-ban hőlégballonozó barátaink 2013.02.10. napján két hőlégballonos Guinness Rekordot állítottak fel. Az egyik: egy felszállás során 40 ejtőernyős ugrott ki egy hőlégballonból. A másik: egyszerre - vagyis 3 másodpercen belül - 24 ejtőernyős ugrott ki egy hőlégballonból.

Jelentkezz hőlégballonozásra

Klikkelj és repülj!

Rendelj ajándékutalványt

Időpont foglalás