2013-as luxori hőlégballon-baleset


A 2013-as luxori hőlégballon-baleset 2013. február 26-án, helyi idő szerint reggel 7:00-kor bekövetkezett baleset volt az egyiptomi Luxor város közelében. A baleset következtében 19-en vesztették életüket, akik közül tizennyolcan a helyszínen haltak meg, egy súlyos sérült pedig órákkal a baleset után a kórházban vesztette életét. Ez volt a történelem legsúlyosabb hőlégballon-balesete, amely súlyosabb, mint az 1989-es Alice Springs-i hőlégballon-baleset volt Ausztráliában.

A hőlégballonokat igen széles körben használják Egyiptomban turisztikai célokra, amely során az idelátogatók a levegőből is megcsodálhatják az ország főbb nevezetességeit. Luxorban lehetőség van arra, hogy hőlégballonos túrák keretén belül a látogatók megtekintsék a Nílust, Karnak templomát és más látnivalókat. Az utasok biztonsága feletti aggodalom gyakran felmerül időről-időre, mivel sorozatos balesetek történtek 2007 és 2009 közt. 2009 áprilisában például 16 turista sérült meg egy baleset során Luxorban. A baleset után hat hónapon keresztül nem szállhattak fel a hőlégballonok, amíg a biztonsági vizsgálatok le nem zárultak. A pilóták képzését megszigorították és ezentúl a hőlégballonokkal csak az arra kijelölt leszállóhelyeken szabad leszállni. Ugyanakkor Hoszni Mubarak korábbi egyiptomi államfő bukása után a szabályozásokat egyre inkább figyelmen kívül hagyták.

Február 26-án a Sky Cruise által üzemeltetett Ultramagic N425-ös hőlégballon, melynek lajstromjele SU-283 volt, húsz utassal és a pilótával a fedélzeten városnéző utazásra indult. A szomszédos hőlégballon pilótájának, Mohamed Youssefnek beszámolója alapján a tűz közvetlenül a hőlégballon földet érése előtt kapott lángra, ezért megkíséreltek minél hamarabb landolni, azzal a reménnyel, hogy a földi személyzet meg tudja majd kísérelni a hőlégballon lehorgonyzását. Az egyik forrás szerint az egyik rögzítőkábel rátekeredett a gázhengerre. A pilóta és az egyik utas kiugrott és biztonságosan földet értek, de tettük destabilizálta a ballon kosarát, amelynek következtében a légijármű egy széllökés következtében hirtelen emelkedni kezdett. A szemtanúk elmondása szerint, ahogy lángra kapott a ballon, a kosárból hét utas kivetette magát, hogy ne égjenek halálra. Mintegy 300 méteres magasságban egy robbanás történt, amelyet több kilométeres távolságból is hallani lehetett. Az egyik szemtanú ezt úgy jellemezte, hogy egy nagy dörrenés volt hallható. Youssef az állami televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy szerinte a hőlégballon egyik gáztartálya elkezdett szivárogni, ami azután lángra kapott és valószínűleg ez okozta a robbanást. A korábbi helyszíni beszámolók azt állították, hogy a hőlégballon azért zuhant le, mert egy távvezetéknek ütközött, ám ez utóbb téves állításnak bizonyult.

A robbanás után két perccel a hőlégballon maradványai egy cukornádültetvényre zuhantak Al Dhabaa falu közelében, Luxortól nyugatra. Egy második robbanásról érkeztek beszámolók, amely 15 perccel később következett be. A mentők a baleset után mintegy negyedórával értek a helyszínre. A hőlégballon utolsó perceit amatőr videó örökítette meg.A hőlégballon fedélzetén 20 utas és a pilóta utazott a szerencsétlenség bekövetkezésekor, ebből 9-en Hong Kongból, 4-en Japánból, 3 utas az Egyesült Királyságból, két utas Franciaországból és egy utas Magyarországról érkezett, valamint a pilótán kívül még egy egyiptomi állampolgár tartózkodott a fedélzeten. A két túlélő közül az egyik brit állampolgárságú, míg a másik az egyiptomi pilóta, akinek a testfelülete 70%-ban megégett.

A történtek után Luxor tartomány kormányzója Izzat Saad megtiltotta a hőlégballonos utazásokat a vizsgálatok lezárultáig. Az egyiptomi polgári repülésügyi miniszter, Wael el-Maadawi az egész országra kiterjedően felfüggesztette a hőlégballonos utazásokat. Az egyiptomi államfő Mohamed Morsi közleményében mély gyászát és együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozói felé. Alaa Hadidi kormányszóvivő azt mondta, hogy a baleset kivizsgálására létrehoznak egy bizottságot.
(forrás: Wikipédia)
Oszd meg másokkal is!

További bejegyzések


Törökországi hőlégballon baleset

Törökországi hőlégballon baleset

´Lezuhant egy hőlégballon Luxorban´, ´lezuhant egy hőlégballon Kappadókia központjában fekvő Göröme városában´, adta hírül a világsajtó! Sokan kérdezik tőlünk, mi okozza, hogy az elmúlt egy esztendőben megnövekedett a hőlégballon balesetek száma. Gondoltuk, néhány általunk megfogalmazott mondatban leírjuk meglátásainkat

Guinness rekord: 40 ejtőernyős ugrott ki egy hőlégballonból

Guinness rekord: 40 ejtőernyős ugrott ki egy hőlégballonból

Dubai-ban hőlégballonozó barátaink 2013.02.10. napján két hőlégballonos Guinness Rekordot állítottak fel. Az egyik: egy felszállás során 40 ejtőernyős ugrott ki egy hőlégballonból. A másik: egyszerre - vagyis 3 másodpercen belül - 24 ejtőernyős ugrott ki egy hőlégballonból.

Vármezői Hőlégballon Parádé 2012 - Élménybeszámoló

Vármezői Hőlégballon Parádé 2012 - Élménybeszámoló

2012 nyarán meghívást kaptam szeptember végére a Vármezei Hőlégballon parádéra. Már nagyon régen szerettem volna elmenni Erdélybe, úgy éreztem ezt nem hagyhatom ki. Nagyon vártam az indulás napját. Végre mikor eljött az indulás időpontja és konvojban elindultunk a „hosszú útra” tele voltam kíváncsisággal. Csodálatos vidéken

Jelentkezz hőlégballonozásra

Klikkelj és repülj!

Rendelj ajándékutalványt

Időpont foglalás