2013-as luxori hőlégballon-baleset


A 2013-as luxori hőlégballon-baleset 2013. február 26-án, helyi idő szerint reggel 7:00-kor bekövetkezett baleset volt az egyiptomi Luxor város közelében. A baleset következtében 19-en vesztették életüket, akik közül tizennyolcan a helyszínen haltak meg, egy súlyos sérült pedig órákkal a baleset után a kórházban vesztette életét. Ez volt a történelem legsúlyosabb hőlégballon-balesete, amely súlyosabb, mint az 1989-es Alice Springs-i hőlégballon-baleset volt Ausztráliában.

A hőlégballonokat igen széles körben használják Egyiptomban turisztikai célokra, amely során az idelátogatók a levegőből is megcsodálhatják az ország főbb nevezetességeit. Luxorban lehetőség van arra, hogy hőlégballonos túrák keretén belül a látogatók megtekintsék a Nílust, Karnak templomát és más látnivalókat. Az utasok biztonsága feletti aggodalom gyakran felmerül időről-időre, mivel sorozatos balesetek történtek 2007 és 2009 közt. 2009 áprilisában például 16 turista sérült meg egy baleset során Luxorban. A baleset után hat hónapon keresztül nem szállhattak fel a hőlégballonok, amíg a biztonsági vizsgálatok le nem zárultak. A pilóták képzését megszigorították és ezentúl a hőlégballonokkal csak az arra kijelölt leszállóhelyeken szabad leszállni. Ugyanakkor Hoszni Mubarak korábbi egyiptomi államfő bukása után a szabályozásokat egyre inkább figyelmen kívül hagyták.

Február 26-án a Sky Cruise által üzemeltetett Ultramagic N425-ös hőlégballon, melynek lajstromjele SU-283 volt, húsz utassal és a pilótával a fedélzeten városnéző utazásra indult. A szomszédos hőlégballon pilótájának, Mohamed Youssefnek beszámolója alapján a tűz közvetlenül a hőlégballon földet érése előtt kapott lángra, ezért megkíséreltek minél hamarabb landolni, azzal a reménnyel, hogy a földi személyzet meg tudja majd kísérelni a hőlégballon lehorgonyzását. Az egyik forrás szerint az egyik rögzítőkábel rátekeredett a gázhengerre. A pilóta és az egyik utas kiugrott és biztonságosan földet értek, de tettük destabilizálta a ballon kosarát, amelynek következtében a légijármű egy széllökés következtében hirtelen emelkedni kezdett. A szemtanúk elmondása szerint, ahogy lángra kapott a ballon, a kosárból hét utas kivetette magát, hogy ne égjenek halálra. Mintegy 300 méteres magasságban egy robbanás történt, amelyet több kilométeres távolságból is hallani lehetett. Az egyik szemtanú ezt úgy jellemezte, hogy egy nagy dörrenés volt hallható. Youssef az állami televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy szerinte a hőlégballon egyik gáztartálya elkezdett szivárogni, ami azután lángra kapott és valószínűleg ez okozta a robbanást. A korábbi helyszíni beszámolók azt állították, hogy a hőlégballon azért zuhant le, mert egy távvezetéknek ütközött, ám ez utóbb téves állításnak bizonyult.

A robbanás után két perccel a hőlégballon maradványai egy cukornádültetvényre zuhantak Al Dhabaa falu közelében, Luxortól nyugatra. Egy második robbanásról érkeztek beszámolók, amely 15 perccel később következett be. A mentők a baleset után mintegy negyedórával értek a helyszínre. A hőlégballon utolsó perceit amatőr videó örökítette meg.A hőlégballon fedélzetén 20 utas és a pilóta utazott a szerencsétlenség bekövetkezésekor, ebből 9-en Hong Kongból, 4-en Japánból, 3 utas az Egyesült Királyságból, két utas Franciaországból és egy utas Magyarországról érkezett, valamint a pilótán kívül még egy egyiptomi állampolgár tartózkodott a fedélzeten. A két túlélő közül az egyik brit állampolgárságú, míg a másik az egyiptomi pilóta, akinek a testfelülete 70%-ban megégett.

A történtek után Luxor tartomány kormányzója Izzat Saad megtiltotta a hőlégballonos utazásokat a vizsgálatok lezárultáig. Az egyiptomi polgári repülésügyi miniszter, Wael el-Maadawi az egész országra kiterjedően felfüggesztette a hőlégballonos utazásokat. Az egyiptomi államfő Mohamed Morsi közleményében mély gyászát és együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozói felé. Alaa Hadidi kormányszóvivő azt mondta, hogy a baleset kivizsgálására létrehoznak egy bizottságot.
(forrás: Wikipédia)
Oszd meg másokkal is!

További bejegyzések


VII. Kiskőrösi Meghívásos Hőlégballon Találkozó

VII. Kiskőrösi Meghívásos Hőlégballon Találkozó

Szeretettel várunk a hetedik Kiskőrösi Meghívásos Ballon Találkozóra, melynek időpontja 2013. 05. 10-11-12. Reméljük a tavalyihoz hasonló jó idő és hangulat jellemzi majd a találkozót. A város főterének felújítása miatt a Városi Napok csak 12-én kerülnek megrendezésre, emiatt rövidebb a találkozó is.

VIII. Vármezői Hőlégballon Parádé

VIII. Vármezői Hőlégballon Parádé

Szeptember 27 és 29 között ismét megrendezik Vármezőn (Erdély, Románia) a nagy sikerű Vármezői Hőlégballon Parádé. Az előző évek tapasztalataiból ítélve idén sem lesz semmivel sem könnyebb dolga annak, aki ezen a hétvégén Vármezőre szeretne eljutni, hiszen a látogatói szám növekedésével arányosan egyre nagyobb az

Hogyan készüljek a hőlégballonos sétarepülésre?

Hogyan készüljek a hőlégballonos sétarepülésre?

Évszaknak megfelelően! Ruházat: Ajánlott a zárt - műszáltól mentes - ruházat, kényelmes, lapos talpú-, sportcipő, és egy könnyed sapka. Eszközök: Kép-, és videó rögzítő eszközök. Egyéb: Mivel a program kb. 3 órát vesz igénybe, javasoljuk, hogy megfelelő mennyiségű folyadékkal mindenki készüljön.

Jelentkezz hőlégballonozásra

Klikkelj és repülj!

Rendelj ajándékutalványt

Időpont foglalás