Hőlégballonos sétarepülés menete


Hőlégballonos sétarepülés menete:

A hőlégballonos sétarepülés tervezett időpontját megelőzően, legalább kettő-négy héttel érdemes felénk jelezni, a hőlégballonozáshoz való csatlakozási szándékot. Az így leegyeztetett és írásban visszaigazolt sétarepülést, az időpontot megelőző 24 órában, a legfrissebb időjárási jelentés alapján megerősítjük, adott esetben közösen módosítjuk.

Az előre egyeztetett időpontban és helyszínen találkozunk, ahonnan együtt megyünk a felszállóhelyre. A pilóta és személyzete a helyszínen meggyőződik a helyi időjárási viszonyokról (pl.: szél sebessége, iránya), megállapítja, hogy alkalmas e a hőlégballonnal történő sétarepülésre. A sétarepülés vonatkozásában meghozott pozitív döntést követően megkezdődhet a hőlégballon, szállító járműből történő kipakolása, repülésre való felkészítése.

Hőlégballon felkészítése sétarepülésre:

Amikor a hőlégballon minden tartozéka és a repüléshez szükséges valamennyi eszköz kipakolásra került a hőlégballont szállító járműből, a pilóta eligazítja személyzetét, és a szükséges dolgokról, repüléssel kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatja a résztvevőket. Ekkor általában lehetőség nyílik, hogy a jelenlévők is tevőlegesen részt vegyenek a hőlégballon sétarepülésre való felkészítésében, amennyiben a pilóta úgy ítéli meg.

Hőlégballon összeszerelése, felállítása:

A kosárra a menetirányba fordítást követően felszerelésre kerül a fűtéshez szükséges égő. A hőlégballon kosarába bekerülnek a sétarepüléshez szükséges üzemanyagtartályok, melyeket a pilóta szakszerűen csatlakoztat az égőhöz, majd az így kialakított üzemanyagkört kipróbálja és megállapítja, hogy az repülésre alkalmas.

A sikeres tesztet követően a gondola és az előzőekben hozzárögzített égő elfektetésre kerül. Megkezdődhet a hőlégballon kupolájának tartózsákból történő kicsomagolása. A tartózsák kibontását követően a hőlégballon kupolája a szájánál fogva kiemelésre-, ezt követően az égőkerethez kapcsolásra kerül, az erre rendszeresített karabinerrel. A kupola tartózsákját súlyából (kb. 140-350 kg) adódóan 2-5 ember együttes mozgatásával el kell vinni a sétarepülés (szél mozgás) irányába. 

A tartózsákból kihúzott hőlégballon kupolát a lehető leggondosabban a teherviselő szalagoknál fogva ki kell teríteni. A kiterítést követően a pilóta kijelöli a Korona-személyzet, és a Ballonszáj-személyzet tagjait, és megkezdődik a hideg levegős feltöltés.
Amikor a hőlégballon kupola a 2/3-áig megtelt hideg levegővel, a pilóta megkezdi a hőlégballon kupola meleg levegős feltöltését. A kupola felemelkedik, a pilóta elvégzi az utolsó ellenőrzést a hőlégballonon, és felszólítja a személyzetet, repülésben résztvevőket a gondolába történő beszállásra.

Sétarepülés hőlégballonnal:

Ha a hőlégballon kupolájában a levegő eléri a lebegéshez szükséges hőmérsékletet, a hőlégballon repülni kezd. A földi személyzet elvégzi a hátramaradtfeladatait és megkezdi a hőlégballon földi követését.

A sétarepülés időtartama főként az időjárástól, évszaktól, területtől, igénytől függ. Átlagosan, a hőlégballonos sétarepülés ideje a nyári időszakban (márciustól-októberig) 40-70 perc, téli időszakban (novembertől-februárig) 60-90 perc.

A sétarepülés végeztével a leszállás következik, amitől általában jobban tartanak az először repülők, mint magától a sétarepüléstől. Abból a szempontból érthető is, hogy a leszálló terület helye, minősége nem garantált, nincs "hőlégballon leszálló pálya", valamint a gondola alján nincs kerék, mint egy hagyományos repülőgépen. Viszont a félelem - általában - hamar elillan, hiszen a talaj menti szél befolyásolja a leszállás sebességét, amit a pilóták kellő tapasztalatukkal és a tereptárgyak segítségével igyekeznek megfelelően kihasználni. 

Hőlégballon összepakolása, pezsgős koccintás, oklevél:

A leszálláskor megérkezik a földi - követő - személyzet, s megkezdődhet a hőlégballon összepakolása. A szakszerű összepakolást követően, amiben természetesen mindenki részt vehet, pezsgős koccintás és névre szóló oklevél, leszálló kártya átadása következik. 
 

A sétarepülést és a pezsgőzést követően, igény szerint mindenkit visszaszállítunk a találkozási ponthoz, s ezzel véget ér a kb. 3 órás hőlégballonozás.


Tájékoztató!

A hőlégballonos tevékenység megkezdése - a repülés tervezést is beleértve - és folytatása során a légi jármű parancsnoka dönt az általa üzemeltetett hőlégballon repüléséről, és arról kik tartózkodhatnak a repülés során a gondolában.

Hőlégballonos sétarepülésre az év bármely szakában van mód, és lehetőség, amennyiben az időjárási tényezők, és a körülmények lehetővé teszik.

A hőlégballonos sétarepülést és függeszkedést az időjárási tényezők jelentősen befolyásolják, de nem kizárólag ez az egyetlen szempont.

Az Ajándékutalvány vissza- és készpénzre nem váltható!

Felkeltettük érdeklődésed? Tarts velünk!

Oszd meg másokkal is!

További bejegyzések


2013-as luxori hőlégballon-baleset

2013-as luxori hőlégballon-baleset

A 2013-as luxori hőlégballon-baleset 2013. február 26-án, helyi idő szerint reggel 7:00-kor bekövetkezett baleset volt az egyiptomi Luxor város közelében. A baleset következtében 19-en vesztették életüket, akik közül tizennyolcan a helyszínen haltak meg, egy súlyos sérült pedig órákkal a baleset után a kórházban vesztette életét.

Hőlégballonozás története

Hőlégballonozás története

Az 1700-as évek derekán a franciaországi Annonay-ban a papírgyáros család két sarja, Josef és Etienne - akik később csak Montgolfier-fivérekként váltak ismerté - kísérletezni kezdtek, először vízgőzzel próbálták magasba emelni hőlégballonjukat, de a lecsapódó vízgőz átnedvesítette papírból készült hőlégballonjukat. Később arra lettek figyelmesek, hogy

Beteljesült kívánság – a pilóta szemével

Beteljesült kívánság – a pilóta szemével

Egy júniusi délutánon - éppen készülve a hőlégballon repülésre - érkezett egy hívás. A vonal másik végén visszafogott férfi hang jelentkezett, s néhány bemutatkozó mondat után feltárta hívásának okát, miszerint a Nők Lapja Café „33 kívánság” elnevezéssel nehéz sorsú gyermekeknek segít a vágyuk teljesülésében.

Jelentkezz hőlégballonozásra

Klikkelj és repülj!

Rendelj ajándékutalványt

Időpont foglalás